Document del mes - font de la plaça de l'Era del Castell

Aquest mes, recordem una fotografia en color, en format 10,8 x 15 cm i sense data, de la font de la plaça de l’Era del Castell.

Aquesta font, de caràcter ornamental, s’inspirava en l’estil neoclàssic. Estava formada per un estany circular amb diversos brolladors d'aigua repartits en quatre nivells. A l’eix central s’hi erigia un brollador principal custodiat per diversos de secundaris. Al voltant de les dues terrasses inferiors s’hi situaven vuit estatuetes d’infants nus, que recordaven els puttis renaixentistes. De cada una d’aquestes escultures en sortia un raig d’aigua, proporcionant un magnífic joc visual.

Segons les fonts consultades per l’arxiu i la mateixadocumentació conservada, la font va ser inaugurada el 22 de desembre del 1974, en l’acte de clausura del vuitè centenari de la fundació del poble, en època de l’alcalde Josep Maria Valldosera. Per fonts orals sabem que la construcció va ser sufragada per un particular, fill del senyor Llagostera. Sota la font hi havia l’anomenada “cova”, on hi havia la maquinària per fer anar la font i també per distribuir l’aigua al poble.

Des de la seva construcció, la instal·lació va passar a ser un element rellevant en la vida quotidiana del municipi. Com a lloc de trobada, la font apareixia com a teló fons de moltes de les fotografies familiars, per exemple les del Diumenge de rams, on nens i nenes mostren les palmes i palmons.

Durant la segona meitat de la dècada dels 90 es va desmuntar la font, probablement per problemes de manteniment i contínues fugues d’aigua.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

Document del mes - Festes Majors d'Estiu de 1979 i 1983

Aquesta vegada, recordem les primeres festes majors que es van programar després del franquisme, i que posen de manifest l’esclat de grups d’animació que van sorgir en aquell moment.

Durant els últims anys de la dècada dels setanta i a l’inici dels vuitanta, Catalunya viu una època de gran inquietud cultural, d’expansió artística, amb molta creativitat i sobretot amb moltes ganes de participar en les festes populars. D’aquesta explosió d’espontaneïtat i frescor en surten grans companyies com els Comediants, la Fura dels Baus i d’altres. També altres col·lectius i grups amateurs comencen a sorgir fent espectacles pels carrers i places de les ciutats. Cercaviles, xarangues i majorettes són imprescindibles per acompanyar els tan esperats balls a l’envelat i les divertides curses de tot tipus que s’organitzen al territori.

Alguns d’aquests grups són Planxet i Cia i Setrill. Els dos actuaren a les festes d’estiu del Morell als anys 1979 i 1983, tal com consten en els programes que us mostrem. També l’Embruix, l’associació cultural morellenca que aviat celebrarà 40 anys de la seva formació hi és present.

A més dels programes, us ensenyem un parell de fotografies en blanc i negre. En desconeixem l’autor i els actors protagonistes, és per això que aprofitem per demanar-vos que si algú té alguna dada, ens la faci arribar.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

   

Document del mes - el Casal Montoliu

Aquesta vegada us ensenyem un document històric que, a la vegada, és un símbol del nostre municipi: el casal Montoliu, l’actual Ajuntament. Les següents fotografies formen part de l’expedient del projecte de restauració i rehabilitació del castell-casal Montoliu, on s’hi havia previst l’allotjament de les dependències municipals, el museu i la biblioteca.

El casal Montoliu és un palauet que data de finals del segle XVIII, que fou construït sobre el castell medieval situat sobre un turonet que dominava la vila del Morell.

Per tal de conservar l’edifici històric, l’Ajuntament del Morell adquireix per permuta la casa Montoliu l’any 1981. El projecte és suportat econòmicament per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Morell. El projecte definitiu és aprovat el 1984.

L’objectiu de la rehabilitació és adequar el Casal als nous usos, allotjar les dependències administratives de l’Ajuntament i, segons el projecte, la creació d’un museu local (que no s'ha fet) i de la biblioteca (que finalment va ser ubicada al carrer La Coma número 2). La rehabilitació de l’edifici fa valdre els elements decoratius tant a l’interior com a l’exterior, especialment dels esgrafiats de la façana principal i a les façanes laterals. Les obres de restauració s’inicien el 1987 i es desenvolupen en diverses fases que, finalment, conclouen l’any 1994.

El casal Montoliu està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Té dues plantes en alçada i ocupa 450 metres quadrats en planta. A la part del davant hi havia una esplanada que posteriorment va ser arranjada i s’hi erigí l’escultura en homenatge a l’avellana. A la part posterior de la casa senyorial se situa el jardí d’estil romàntic, que s’utilitza com a escenari per diferents esdeveniments.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

   

Document del mes - llicència d'obertura de la farmàcia del 1908

En aquesta ocasió us ensenyem la llicència d’obertura de la farmàcia del carrer Sant Plàcid número 4, de fa 110 anys. A les imatges podeu veure documentació diversa de l’expedient d’obertura de la farmàcia, un establiment comercial històric de vital importància. Segons el text, el farmacèutic Casimiro Rius Monrós, de 38 anys i nascut a Mosqueroles, va sol·licitar aquest tràmit el 2 de setembre del 1908.

A més de la documentació administrativa, es conserva un plànol de l’antiga farmàcia i el petitori. Aquest últim és un document on s’inclouen tots els medicaments, productes farmacèutics, drogues medicinals i herbes remeieres necessàries per obrir l’establiment. Si sou amants de les cures, llegiu-lo!

Malgrat que no es conserva més documentació antiga de la farmàcia i dels seus propietaris, en el llibre de Josep Bultó El Morell: Un poble, una història hi podeu trobar més informació.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

      

   

   

   

   

   

Document del mes - placa de matrícula de velomotor

Aquest mes us presentem un document històric que, a la vegada, pot ser considerat com a objecte de col·leccionista: una placa de matrícula de velomotor donada per l’Ajuntament del Morell. El velomotor és una bicicleta proveïda amb un petit motor. Les administracions municipals tenien la competència d’atorgar llicències per ciclomotors fins a l’entrada en vigor del Real Decret 2822/1998, el 23 de desembre. Actualment, aquest tràmit es realitza a la Direcció General de Trànsit.

A l’arxiu municipal del Morell es conserva l’última factura, datada el 30 de setembre del 1997, on l’Ajuntament fa una petició de 50 plaques del número 201 al 250 a l’empresa Viprosera. Hem conservat una d’aquestes plaques que va ser utilitzada, la número 243.

Segons el registre de ciclomotors de la dècada dels vuitanta, la placa té un cost de 150 pessetes. En aquesta llista apareix el nom i adreça dels propietaris de ciclomotors. Si mirem les marques més freqüents, trobem que la Mobylette i la Montesa dominen el rànquing als primers anys, i la Derbi i la Vespino són més usuals a la segona meitat de la dècada. La matriculació de ciclomotors de la marca Peugeot es manté estable durant aquest registre. Altres marques que circulaven pel Morell eren Guzzi, Onda, Torrot, Puch i Lambreta.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760