Document del mes - bans i edictes de les quintes de 1932

El 2001 es va extingir l’obligació de fer el servei militar a l’estat espanyol. Per tant, com que aquest any fa 18 anys de la seva supressió, es vol mostrar el ban i els edictes del 1932 de les quintes del nostre municipi i una fitxa tècnica d’un mosso d’aquell mateix any.

El servei militar es va instaurar a l’estat espanyol el 1770 per Carles III, i a Catalunya el 1877 després de la promulgació de la Constitució de 1876 i la mort de Ferran VII. Hi estaven cridats tots els homes de 21 anys. Tot i això, hi havia moltes excepcions, mitjançant previ pagament, per no realitzar el servei militar.

Val a dir que a l’inici de la Guerra Civil van ser cridats tots els homes d’edats compreses entre 18 i 40 anys i, posteriorment, els que només tenien 16 anys. Per aquest motiu, molts van fer el servei militar quan els tocava, com els quintos del nostre municipi i després van ser cridats a files. En conseqüència, van realitzar un servei militar forçós que es va poder allargar a 6 anys.

Els expedients de quintos estaven formats pel llistat de tots els homes que aquell any complien l’edat reglamentària per realitzar el servei militar. El nom complet, nom dels pares, data de naixement i adreça. També el certificat de reconeixement del mosso, és a dir, una fitxa de cada persona amb una breu descripció, com per exemple l’alçada, el seu perímetre toràcic, color dels cabells, celles, ulls, forma del nas, entre altres dades. I l’acta de les exclusions temporals amb les al·legacions formulades.

A l’Arxiu del Morell es pot consultar la sèrie documental del 1913 fins al 1994.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

      

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760