Document del mes - placa de matrícula de velomotor

Aquest mes us presentem un document històric que, a la vegada, pot ser considerat com a objecte de col·leccionista: una placa de matrícula de velomotor donada per l’Ajuntament del Morell. El velomotor és una bicicleta proveïda amb un petit motor. Les administracions municipals tenien la competència d’atorgar llicències per ciclomotors fins a l’entrada en vigor del Real Decret 2822/1998, el 23 de desembre. Actualment, aquest tràmit es realitza a la Direcció General de Trànsit.

A l’arxiu municipal del Morell es conserva l’última factura, datada el 30 de setembre del 1997, on l’Ajuntament fa una petició de 50 plaques del número 201 al 250 a l’empresa Viprosera. Hem conservat una d’aquestes plaques que va ser utilitzada, la número 243.

Segons el registre de ciclomotors de la dècada dels vuitanta, la placa té un cost de 150 pessetes. En aquesta llista apareix el nom i adreça dels propietaris de ciclomotors. Si mirem les marques més freqüents, trobem que la Mobylette i la Montesa dominen el rànquing als primers anys, i la Derbi i la Vespino són més usuals a la segona meitat de la dècada. La matriculació de ciclomotors de la marca Peugeot es manté estable durant aquest registre. Altres marques que circulaven pel Morell eren Guzzi, Onda, Torrot, Puch i Lambreta.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760