Document del mes - el Casal Montoliu

Aquesta vegada us ensenyem un document històric que, a la vegada, és un símbol del nostre municipi: el casal Montoliu, l’actual Ajuntament. Les següents fotografies formen part de l’expedient del projecte de restauració i rehabilitació del castell-casal Montoliu, on s’hi havia previst l’allotjament de les dependències municipals, el museu i la biblioteca.

El casal Montoliu és un palauet que data de finals del segle XVIII, que fou construït sobre el castell medieval situat sobre un turonet que dominava la vila del Morell.

Per tal de conservar l’edifici històric, l’Ajuntament del Morell adquireix per permuta la casa Montoliu l’any 1981. El projecte és suportat econòmicament per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Morell. El projecte definitiu és aprovat el 1984.

L’objectiu de la rehabilitació és adequar el Casal als nous usos, allotjar les dependències administratives de l’Ajuntament i, segons el projecte, la creació d’un museu local (que no s'ha fet) i de la biblioteca (que finalment va ser ubicada al carrer La Coma número 2). La rehabilitació de l’edifici fa valdre els elements decoratius tant a l’interior com a l’exterior, especialment dels esgrafiats de la façana principal i a les façanes laterals. Les obres de restauració s’inicien el 1987 i es desenvolupen en diverses fases que, finalment, conclouen l’any 1994.

El casal Montoliu està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Té dues plantes en alçada i ocupa 450 metres quadrats en planta. A la part del davant hi havia una esplanada que posteriorment va ser arranjada i s’hi erigí l’escultura en homenatge a l’avellana. A la part posterior de la casa senyorial se situa el jardí d’estil romàntic, que s’utilitza com a escenari per diferents esdeveniments.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760