Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Document del mes - fotografia del complex petroquímic - Ajuntament del Morell

Document del mes - fotografia del complex petroquímic

Aquest mes de novembre posem la mirada en la indústria química. La fotografia que us presentem forma part d’una sèrie de tres fotografies artístiques que tenen com a motiu el complex petroquímic del Morell (N.588). En desconeixem l’autoria i la data de realització.

CONTEXT HISTÒRIC: Avui en dia és impensable dissociar el Morell de la indústria química, ja que és una activitat que està present en el nostre dia a dia, però no sempre ha estat així. Així, als anys seixanta, on hi havia hagut conreus d’avellanes i préssecs es van anar aixecant xemeneies.

El polígon petroquímic va implantar-se en dues fases, la primera durant els anys 1964 i el 1974, i la segona entre els anys 1975 i 1980. Durant el 1971 es va decidir construir la refineria de petrolis de Catalunya a Tarragona, que quedava integrada en l’Institut Nacional d’Indústria, un ens de creació franquista per al control de la indústria espanyola. Si consultem la base de dades de l’Arxiu Municipal del Morell, veiem que durant els mesos de gener i febrer de l’any 1974 hi ha una forta oposició de la pagesia, que va tramitar més de cent cinquanta reclamacions contra la indústria química (N.647/2). Tanmateix la implantació de la química a Tarragona fou una realitat i durant els següents anys hi hagué un increment de llicències d’activitats classificades d’empreses com Paular o Unión Explosivos Rio Tinto.

L’activitat industrial no sempre ha estat ben rebuda al territori, la contaminació de les aigües i, sobretot, de l’aire, atiada per alguns accidents de rellevància (com el del 12 de gener del 1985), va provocar que des de l’inici sortissin moviments ecologistes opositors.

Avui en dia, apareixen noves propostes per repensar aquesta relació entre indústria i municipi. Fruit d’aquestes percepcions l’Ajuntament del Morell creà la Beca de recerca i investigació mediambiental Xavi Catà, amb el suport de la Plataforma Cel Net.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760