Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Document del mes - declaracions de collita de l’oli - Ajuntament del Morell

Document del mes - declaracions de collita de l’oli

En aquesta ocasió, i coincidint amb la celebració de la Festa de l’Oli Nou, us mostrem uns expedients de més de 30 pàgines en què es declaren collites d’oliva dels anys 40 i 50.

Consultant la documentació podem extreure’n informació històrica, com ara els quilos d’oliva que es van recollir o els noms dels productors del Morell i dels municipis propers. La majoria dels agricultors del Morell tenen i tenien terres als municipis propers, com la Pobla de Mafumet, Constantí, la Selva del Camp i Alcover, tal com es reflecteix en els documents.

Els camps d’oliveres envoltaven les vinyes. La collita de l’oliva era transportada (segons els “conduces”) fins a la cooperativa. Tradicionalment la cooperativa del Morell i el Mas Montseny eren els llocs on es feia la producció de l’oli. Cada productor rebia una quantitat de litres d’oli i la resta era distribuïda per l’Ajuntament, ja que la seva venda estava prohibida.

El Boletín Oficial de la Provincia de Tarragona del 13 de novembre de l’any 1952 publica al circular sobre la campanya de l’oli d’aquell any.

Si voleu consultar-ne les dades, a l’Arxiu Municipal del Morell es conserven els expedients de les campanyes 1944-1945 i 1952-1953.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760