Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Document del mes - esborranys de les actes del ple i bans - Ajuntament del Morell

Document del mes - esborranys de les actes del ple i bans

Comencem l’any recordant l’entrada de les tropes franquistes al Morell, avui fa 80 anys. Així, us presentem tres documents extrets de l’expedient 516/6.

El primer és l’acta de la constitució de la junta gestora formada per persones afins al règim franquista, que data del 23 de gener del 1939. Segons el llibre d’actes de la comissió gestora, la totalitat dels càrrecs eren vacants, ja que hi hagué un abandonament massiu dels titulars. Les persones que tenien càrrecs públics van haver de fugir a l’exili i les que es van quedar van patir processos de depuració. Podeu consultar aquest document i la seva repercussió en el llibre De la segona república a la repressió franquista al Morell (1931-1945), de Francesc-Xavier Tolosana, guanyador de la segona beca de recerca local. Us recordem que podeu demanar aquesta publicació venint a les dependències de l’Ajuntament del Morell.

El segon document és un ban datat del 22 de gener. En ell, a més del nomenament del nou alcalde i dels regidors, es dicten unes normes per impedir el pillatge i robatori de les cases buides. També indica que s’han de retornar els béns mobles i immobles adquirits durant la guerra, i alerta que els que no ho compleixin seran denunciats i posats a la disposició dels tribunals de guerra.

En la mateixa línia va el tercer document, una ordre del banc d’Espanya en què es prohibeix la tinença d’or i altres metalls nobles.

La repressió i la supervivència, les denúncies dels veïns i els companys formen, part també de la postguerra. En aquest context, una part de la població migra cap a altres països amb l’esperança de tornar quan caigui règim, després de la Segona Guerra Mundial.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

   

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760