Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
Document del mes - Notas estadísticas - Ajuntament del Morell

Document del mes - Notas estadísticas

Aquest mes us presentem “Notas estadísticas e históricas del pueblo del Morell”, un manuscrit molt curiós de José Ruy Fernández, excursionista Instructor de la Tropa de Exploradores de España. Durant les primeres dècades del segle XX, Ruy Fernández va publicar uns treballs sobre diferents municipis del camp de Tarragona. Una còpia del que va escriure sobre el Morell està custodiat a l’arxiu. És una font documental on exposa una visió del municipi, amb dades geogràfiques, històriques i estadístiques.

Llega a esta población el día 8 de abril de 1917 a las cinco de la tarde, procedente de la Villa de Constantí. Ese trayecto es del todo agradable, por buena carretera costeada a sus dos lados por hermosas plantaciones de toda clase de árboles productivos entre los que domina el avellano, bastante viñedo y terreno de labranza. La población está sentada sobre una pequeña colina rodeada por sus cuatro puntos cardinales el espaciosos y fértil campo de Tarragona, dando el aspecto de un ameno y deliciosos jardín todo ese; territorio en el tiempo de las épocas florestales. Esta tiene en la actualidad 1700 habitantes; y linda al N. con Vilallonga, al Sur con Puebla de Mafumet, al E. con Puigdelfí, y al O. con Selva el Campo. Su riqueza es el avellano, vino, algarroba, melocotones de superior calidad para exportación; con cereales, legumbres, y hortalizas, para el consumo del vecindario; en una extensión de terreno cultivado de 940 hectáreas.

IL·LUSTRACIÓ: Dibuix que representa probablement José Ruy Fernández, fet pel nen Florenci Casellas de la Bisbal del Penedès el maig del 1918 (Extret del llibre LATORRE i SOLÉ, Joan: Un viatger pel Baix Penedès l’any 1918 p.16).

CONTEXT HISTÒRIC: José Ruy-Fernández va recórrer algunes de les comarques de Tarragona i el sud de Lleida entre els anys 1917 i 1920, visitant els seus pobles sense cap ordre lògic. Formava part dels “Exploradores de España”, un moviment escolta que fomentava el descobriment autònom en plena natura. L’historiador Josep Solé i Segarra el descriu com a rabassut, entre els quaranta i els cinquanta anys i vestit com un boy-scout. No parlava català tot i que l’entenia bé. Portava un bastó a la mà, una gorra al cap i una mena de sac a l’esquena. Sembla que prèviament havia contactat amb el secretari municipal o amb el capellà de cada una de les poblacions, que li facilitaven allotjament i manutenció. En acabar la seva visita deixava una còpia de les seves notes. Aquesta és la còpia que us presentem i que podeu consultar a l’Arxiu Municipal.

L’estructura dels seus escrits és similar a tot arreu: dia i hora d’arribada, descripció del terme, límits, conreus, contribució a Hisenda, hidrografia, descripció urbana (edificis i carrers), construccions religioses, indústria, societats, vies de comunicació i dades històriques. Les dades són extretes de documentació municipal, de la pròpia observació i d’antigues creences.

Tota aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.

      

 

      

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760