Identifica i censa les teves mascotes a l'Ajuntament

  • Gossos, gats i fures han d’estar registrats al consistori del municipi on resideixen.
  • El tràmit s’ha de realitzar com a màxim tres mesos després del naixement de l’animal o 30 dies després d’adquirir-lo o trobar-lo.

Els gossos, els gats i les fures són animals de companyia que han d’estar censats a l’Ajuntament del municipi on resideixen habitualment. Així n’informen des del cos d’Agents Rurals, que també recorden que el tràmit, que es pot realitzar al nostre consistori, s’ha de formalitzar com a màxim tres mesos després del naixement de l’animal o 30 dies després de la seva adquisició (compra, regal o troballa).

Per tal de censar aquests animals cal que estiguin identificats amb microxip i, a l’hora de realitzar la gestió, presentar el document de la identificació de l’animal (el que lliura el veterinari quan li implanta el microxip) i el document d’identitat de la persona posseïdora.

En els espais públics i a la via pública, els animals han de dur de manera permanent una placa identificadora adaptada al collar en què han de fer constar el nom de l’animal i les dades de la persona responsable (nom, cognom i telèfon).

En cas que l’animal s’extraviï, s’ha de comunicar a l’Ajuntament abans de 48 hores i, si ha estat sostret, cal fer denúncia a la Policia. Si es realitza un canvi de residència o l’animal mor, s’ha de fer saber a l’Ajuntament on és censat abans de 30 dies.

 

Responsabilitat

Tenir una mascota comporta una responsabilitat i, en aquest sentit, el cos d’Agents Rurals dona una sèrie de recomanacions i consells. D’una banda, evitar que l’animal pugui molestar les persones o la fauna, i que en espais públics sempre estigui sota vigilància directa d’una persona adulta i responsable. A més, cal recollir els excrements que facin a la via pública i prendre les mesures necessàries perquè els sorolls (lladrucs, miols...) i les olors dels animals no molestin.

D’altra banda, valoreu la possibilitat d’esterilitzar l’animal, ja que controlant la natalitat s’eviten problemes de salut i comportament i es contribueix a evitar abandonaments. Així mateix, se li han d’administrar les vacunes recomanades pel vostre veterinari, i s’ha d’evitar que la mascota fugi de casa o rondi lliurement sense control.

Finalment, per mantenir un animal en condicions higienico-sanitàries correctes, li heu de facilitar sempre aigua neta al seu abast, alimentació adequada, aixopluc i jaç per descansar, tenir el seu lloc net d’excrements i orins, i facilitar-li la llibertat de moviments necessaris per la seva mida i espècie (cal evitar mantenir-lo lligat permanentment).

 

Infraccions i sancions

La Llei de Protecció dels Animals alerta que posseir animals de companyia sense el microxip, sense censar o sense placa identificadora en espais públics comporta una multa de 100 a 400 euros. Oposar resistència a la funció inspectora dels agents de l’autoritat, una multa de 401 a 2.000 euros. Mentre que l’abandó o el maltractament està penat amb una multa de 2.001 a 20.000 euros.

   

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760