Una ecoplanta mostra interès en establir-se al Morell

  • L’Ajuntament va celebrar ahir una sessió extraordinària del Ple per a la presentació d’una planta de metanol verd.

  • El projecte, defensat per les empreses Enerkem i Suez, planteja establir al Morell una instal·lació pionera a Europa en la tecnologia del reciclatge molecular.

  • La presència d’aquesta planta suposaria fins a 200 llocs de treball estables.

  • Equip de govern i oposició veuen amb bons ulls aquesta proposta que potenciaria el polígon nord.

Ahir a la tarda es va celebrar al nostre municipi una sessió del Ple de l’Ajuntament en la qual l’ordre del dia era la presentació del projecte de planta de producció de metanol a partir de matèries primeres secundàries.

El torn de paraula va començar amb l’alcalde Pere Guinovart, qui va defensar que la construcció d’una ecoplanta és una oportunitat pel municipi atès la inversió que suposaria un projecte d’aquestes característiques, a més de destacar-ne la seva transparència.

El següent torn de paraula va ser per a Josep Lluís Navarro, del grup UPM, qui va mostrar el seu acord amb el possible establiment d’una ecoplanta d’aquestes característiques al Morell, sempre i quan constés que aquesta treballaria amb matèries no perilloses. Posteriorment, Alberto Ortega i Eloi Calbet, en representació del grup del PSC i CiU respectivament, van mostrar el seu vot a favor de la possibilitat amb què aquesta empresa pugui començar els tràmits establerts per a instal·lar-se al Morell, tenint en compte que l’administració morellenca n’és la darrera instància.

El Ple que, com és habitual era obert a tots els veïns, va comptar amb la presència de nombrosos mitjans de comunicació, els quals tenien especial interès en cobrir la presentació posterior per part de l’empresa Suez i Enerkem atès a l’aparició d’ahir en premsa local de les xifres que podria suposar aquesta futura inversió, no confirmades encara per fonts directes d’ambdues empreses.

La delegació de representats de la francesa Suez i de la canadenca Enerkem, que va assistir ahir al Ple del Morell, va presentar el projecte d’una ecoplanta d’indústria química verda pionera en l’economia circular. Acostumats a l’economia lineal, entenem un procés de producció que va des de la matèria primera fins finalitzar en residu, ben diferent del que es proposa ara: que la producció s’acabi reciclant i aquesta esdevingui producció de nou. La matèria secundària dins el procés circular es coneix com a residu i prové del 10% del reciclatge de la fracció resta, és a dir, del contenidor gris que trobem a cada poble i ciutat de Catalunya.

Amb aquesta fracció resta com a recurs arribant a l’ecoplanta, s’iniciaria el procés de transformació que el en metanol verd, el qual a la vegada, permetria materialitzar altres productes com plàstic, dissolvents i pintures, adhesius, resines plàstiques, aerosols i biocombustibles.

En aquest sentit, l’Ecoplanta Molecular Recycling Solutions impulsaria aquest nou model empresarial i de producció responsable i sostenible per primera vegada al sud d’Europa, aprofitant una tecnologia innovadora que ja funciona Edmonton (Canada) i Rotterdam (Holanda).

Entre les raons que van exposar Suez i Enerkem a l’hora de fixar-se en el nostre municipi hi trobem les bones comunicacions i que som un territori amb indústria química al voltant, el qual els interessa especialment pels clients potencials que això suposaria i per la comoditat quant a serveis. A la vegada, les empreses també van defensar que la seva presència podria afavorir la creació d’un hipotètic clúster al voltant del metanol verd i que, de ben segur, suposaria 700 llocs de treball en fase de construcció i 200 llocs de treball en fase d’operació.

A més d’aquests avantatges, Enerkem i Suez van voler destacar que la indústria que defensen minimitza les causes del canvi climàtic tot afirmant que el seu ecoparc tindrà 0 emissions de dioxines i furans, 0 emissions de material particulat i 0 emissions de butadiè, aquest últim d’especial interès al nostre consistori atès als estudis impulsats conjuntament amb la Plataforma Cel Net i realitzats pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya.

D’aquesta manera, el nostre Ajuntament va oficialitzar ahir l’interès que tenen les empreses Enerkem i Suez d’establir-se al nostre municipi i en va prendre coneixement. Avui Ernekem i Suez presenten el projecte als departaments competents de la Generalitat per tal de començar amb la tramitació administrativa necessària.

Si teniu més interès sobre el funcionament d’aquesta tecnologia i les seves ecoplantes, podeu assistir demà dijous a la Jornada Tècnica sobre Innovació i Economia Circular que se celebrarà demà 10 a partir de les 9h del matí, a la Sala de Graus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, on hi participarà Michel Chornet, el vicepresident de la canadenca Enerkem.

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760