El Morell reclama que la Generalitat realitzi els estudis sobre la qualitat de l’aire al territori

  • Aquest dimarts es retiren els equips de captació amb els quals la UPC ha pres les mostres del quart estudi.
  • A més de realitzar controls de contaminants les 24 hores del dia, un sensor automàtic s’ha activat cada cop que hi ha hagut un episodi amb nivells elevats.

L’Ajuntament del Morell ha tornat a reclamar, un cop més, que sigui la Generalitat de Catalunya, des del Departament de Medi Ambient i vehiculat a través de la Taula de la Qualitat de l’Aire, qui s’encarregui de realitzar els estudis sobre la qualitat de l’aire al territori.

Així ho ha exposat Pere Guinovart, alcalde del nostre municipi, que aposta per “buscar un punt d’equilibri entre els ajuntaments i l’administració” per treballar en comú en aquest sentit. “No volem buscar cap enfrontament”, ha insistit, “però cal que siguem exigents i, de forma conjunta, tirem endavant un estudi que inclogui el polígon nord i el polígon sud del complex petroquímic”. A la vegada, ha manifestat la voluntat del Morell, “no només de fer un estudi de l’aire, sinó també de la salut i de la repercussió que tenen els volàtils orgànics al nostre entorn”.

 

Quart estudi de la qualitat de l’aire

Aquest dimarts s’han retirat els equips de captació que la UPC ha utilitzat per a realitzar el quart estudi de la qualitat de l’aire al Morell. La presa de mostres va començar el 17 de gener i s’ha desenvolupat al llarg de 21 dies (amb algunes aturades causades per factors meteorològics).

Tal com ha explicat als mitjans de comunicació Xavier Roca, director del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, “hem situat dos equips de control en dos punts del Morell, en primer lloc al magatzem municipal i posteriorment en una casa particular”. La novetat d’aquest estudi ha estat que s’ha fet també un control automatitzat dels episodis amb nivells elevats de contaminants, que fins ara es realitzava de forma manual. Amb l’estudi s’obtindran noves mesures que, comparades amb les d’estudis anteriors, permetran mostrar l’evolució de la qualitat de l’aire en el temps. Una evolució que, des que es van iniciar els estudis, ha anat millorant.

   

En concret, durant el darrer mes s’ha controlat la presència d’1,3 butadiè i d’altres compostos orgànics volàtils que tenen impacte sobre la salut i que no estan regulats legislativament. En aquest punt, Roca s’ha sumat a les reivindicacions de Guinovart de “treballar perquè els paràmetres de contaminació siguin els mateixos a tota Europa”. “Sempre hem de recórrer a criteris internacionals per valorar els nivells que trobem”, ha indicat l’investigador. De fet, el benzè és un dels pocs compostos que té un límit de qualitat.

   

Els resultats, després de processar i analitzar les mostres, es faran públics en el termini aproximat d’un mes.

El Morell és l’únic municipi que, per ara, continua tirant endavant nous estudis sobre la qualitat de l’aire, després que el primer es dugués a terme, el 2013, juntament amb Constantí, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp. A aquest quart estudi, el consistori morellenc hi ha destinat 14.000 euros.

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760