• El pressupost és “prudent” en l’àmbit dels ingressos però alhora “ambiciós” pel que fa a inversions.
  • Entre altres, destaca la congelació d’impostos o l’increment de les partides socials.
  • Es contemplen tres grans inversions: l’arranjament de dos trams de la Rambla i la construcció d’una pista coberta.

L’Ajuntament del nostre municipi ha donat llum verda a un pressupost per al 2021 de 9.178.000 euros. Uns comptes que es van aprovar en el plenari celebrat el passat 30 de desembre amb els vots favorables de l’equip de govern, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de Compartim.

La xifra amplia el sostre de despesa anual respecte a l’exercici anterior, entre altres, gràcies a un préstec de més de dos milions d’euros que s’ha demanat per tal de mantenir un cert romanent i poder fer front a una previsió d’ingressos menor, tenint en compte el complicat context actual.

“Són uns comptes ajustats a la realitat, per a l’elaboració dels quals hem tingut molt present la crisi que vivim amb la pandèmia de la Covid-19”, exposa l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, que posa èmfasi en l’increment de les partides socials, el foment de l’ocupació amb diverses formacions i plans d’ocupació, el manteniment de les subvencions per l’adquisició de llibres i pels estudis de secundària i universitaris, o la congelació de preus públics, taxes i impostos.

Al costat de la ciutadania

“Som molt conscients que hi ha una part de la ciutadania que s’ha vist econòmicament afectada per la situació actual, i l’últim que volem és traslladar-li encara més pressió fiscal”, insisteix Calbet. Un exemple és el servei d’escombraries, que el consistori pagarà més car aquest 2021, però no ho repercutirà a la població.

Així mateix, el consistori treballa en la recerca de nous recursos d’ingressos, com ara la venda de solars municipals en l’àmbit de gran indústria o de parcel·les urbanitzables que no ha d’utilitzar. Alhora, continuen els tràmits per tal que l’ecoplanta es pugui instal·lar al nostre poble tan aviat com sigui possible, la qual cosa suposaria una molt bona notícia en tots els sentits.

Noves inversions previstes

Els comptes ja contemplen la implantació del nou cos de vigilants, un important pas endavant pel nostre municipi, així com una nova edició del certamen biennal Terrafira o el manteniment de les subvencions a la necessària activitat que duen a terme les entitats morellenques. A més, “malgrat la complicada situació actual, no reduïm la despesa corrent en cultura, esport, igualtat o altres qüestions, amb una previsió és molt similar a la d’altres exercicis”, manifesta l’alcalde.

Quant a grans inversions, destaca l’adequació de dos trams de la Rambla i la construcció d’una pista coberta a la zona esportiva. Pel que fa a la primera, es farà una actuació de 683.000 euros al tram de l’escola de música i una altra de 643.000 euros al tram del Centre de Serveis per a la Gent Gran. La segona és d’1.285.000 euros i servirà per aixecar un pavelló lleuger que permetrà ampliar les opcions esportives del nostre poble.

A aquestes, s’hi sumen altres inversions menors com ara actuacions en edificis municipals o al manteniment de la via pública. En aquest últim àmbit, a més del que ja preveuen els comptes, s’hi afegiran els 70.000 euros que la ciutadania, a través d’un procés de pressupostos participatius, ha decidit que es destinessin a l’arranjament de voreres.

Finalment, en el darrer plenari de l’any 2020 també es va aprovar l’ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica.