El Document del Mes d’abril és una imatge provinent del fons de Josep Bultó i de la qual es té còpia digital a l’Arxiu Municipal. En ella es pot observar una postal antiga del carrer Sant Plàcid del poble quan encara no s’havia asfaltat. A la imatge, que no està datada, s’observen molts infants i dones i també un parell d’homes, un d’ells assegut en una cadira a prop del que sembla una mena d’establiment. Precisament referent a aquest mateix carrer es guarda a l’Arxiu Municipal un document ben curiós que informa sobre l’establiment d’un dels primers cinematògrafs al poble. És probable que es tractés del primer estable tot i que no es pot assegurar amb certesa.

D’acord amb l’expedient guardat a l’Arxiu, el 15 de febrer de 1922 Manuel Palau Español, Josep Barberà Carbonell i Josep Sanromà Nicolau van presentar una instància a l’Ajuntament al·legant que al cafè públic d’Antoni Ollé situat al número 20 del carrer Sant Plàcid  funcionava un cinematògraf que, segons ells, provocava “un greu dany per a la salut pública”. Entre els incompliments d’aquest espai enumeraven, per exemple, que “les fustes de les seves portes no estaven pintades amb substàncies incombustibles”, que no hi havia “portes laterals a les zones d’aïllament per a tenir una àmplia sortida al carrer” o que “no hi havia serveis d’extinció d’incendi”. Pel que advertien els denunciants, el cinematògraf no pagava la corresponent contribució industrial i els assistents tampoc podien disposar d’urinaris.

En resum, el cafè estava incomplint un Reial Decret de 1908 referent a aquests negocis així com el Reglament de Policia d’Espectacles de 1913 en diversos capítols. Arran d’aquesta denúncia, el cinematògraf es va tancar per ordre de l’alcalde.

A banda de poder consultar aquest expedient ben curiós a l’Arxiu Municipal del Morell, les persones interessades a saber amb més detall la història del cinematògraf al municipi poden consultar el llibre ‘El nostre cinema Paradís. Els inicis del cinema als pobles del Tarragonès’ (2014) de Pedro Nogales i José Carlos Suárez d’Arola Editors.