Aprofitant la coincidència que el passat 14F es van celebrar eleccions al Parlament de Catalunya, i que enguany es commemora el 90è aniversari de la República, el Document del mes posa la mirada sobre l’expedient general de les eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 1932. Aquests comicis es van celebrar el 20 de novembre de 1932 i van ser convocats pel president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, uns mesos després que s’aprovés l’anomenat Estatut de Núria (1932).

Tal com es pot veure a l’expedient relacionat amb el municipi del Morell,  la circumscripció a la qual pertanyia la localitat escollia 14 diputats. La presidència de l’única mesa electoral va anar a càrrec d’Antoni Sanromà Nicolau. Segons l’expedient, les votacions es van iniciar a les 8 del matí i es van cloure a les 4 de la tarda, i no es van plantejar cap mena de protestes ni reclamacions durant la jornada electoral.

Els electors que estaven cridats als comicis eren 485, dels quals hi van participar un total de 425. D’acord amb la legislació d’aquell moment, els morellencs que van votar aquella jornada van dipositar a les urnes vots per a 45 persones, amb la singularitat que algunes tan sols van obtenir 2 vots, com ara candidatures com la que representava Dolores Ibárruri (més coneguda com La Pasionaria). Com a la resta del país, els candidats que van comptar amb més suport pertanyien a candidatures de l’esquerra, com ara els coneguts polítics Ventura Gassol, Josep Andreu, Antoni Rovira o Jaume Simó, entre d’altres.