El Document del Mes posa l’accent en l’inici escolar que es produeix a totes les llars del país per aquestes dates cada any. Des dels infants més petits als que ja estan a punt d’acabar l’etapa educativa de secundària, un gran nombre d’alumnes deixa enrere les vacances i es reincorpora a les rutines escolars. Reparacions i millores als centres escolars, revisions i campanyes sanitàries, actes del Consell Escolar, programació docent o subvencions destinades a la millora del servei o a les famílies…, els expedients que consten a l’Arxiu Municipal referents a aquests equipaments al llarg del temps són múltiples i molt variats. Cronològicament, els expedients més antics es remunten a mitjans dels anys 50 del segle XX. També el fons municipal d’imatges de l’Arxiu recull fotografies de les diferents promocions d’alumnes d’ençà dels anys noranta, com la que us mostrem de la promoció 1992-1993 de 8è d’E.G.B., així com la inauguració de la llar d’infants el 2002 per part de l’aleshores consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Carme Laura Gil, entre d’altres.

Més enllà de la documentació objectiva, la memòria de molts morellencs i morellenques està vinculada als anys d’escola que deixen sempre un pòsit inesborrable en els infants de totes les generacions. Fa gairebé 40 anys, l’exalcalde Josep Sanromà i Nicolau (1898-1983) va escriure en el seu llibre ‘En prosa i en vers’ un record sobre els seus temps d’estudiant:

“…No vaig rebre altra instrucció que la més justeta que es podia adquirir en una escola de poble, en la qual el mestre tenia sota la seva tutela seixanta o setanta nois, dels sis als dotze anys, els quals, si en sortíem sabent les quatre regles d’aritmètica i escriure una carta, en castellà, plena de faltes, ja podíem anar sols. El mestre, pobret, no hi podia fer més, i nosaltres tampoc…”.

Al seu llibre ‘El Morell: un poble, una història’, Josep Bultó Vidal fa, entre altres comentaris, una descripció del seu primer mestre, el senyor Pasqual del qual deia que era “un senyor jove, molt alt i que jugava a futbol amb l’equip local. Al mateix temps, també hi havia el senyor Vila, un mestre que exercí durant molts anys al Morell”. Aquest escrit s’acompanya d’una foto del mestre amb els nens de la seva aula a les escoles noves de la Rambla.

Bona part d’aquesta documentació ha estat extreta del fons de l’Arxiu Municipal del Morell i està disponible per ser consultada sota petició prèvia.