Amb motiu del 25è aniversari de les eleccions municipals, l’abril de 2007, l’Ajuntament del Morell va editar un complet fulletó amb els resultats, els noms i els partits dels regidors i els vots de cadascuna de les formacions. A més, hi apareixien fotografies de tots els consistoris entre els anys 1979 i el 2003 a excepció del de l’any 1991. Encapçalada pel poema ‘El poble’ de Miquel Martí i Pol, aquesta publicació mostra, entre altres aspectes, diferents curiositats històriques com ara que hi apareguin els escrits dels dos primers alcaldes democràtics del Morell fins al moment (Josep Maria Montserrat Español i Pere Guinovart Dalmau).

Tot observant aquestes imatges ens adonarem, també, que fins al mandat 1999 no es va elegir cap regidora a la corporació morellenca. Concretament, la primera dona regidora va ser M. Lluïsa Policarpo Garriga per l’agrupació de CiU qui quatre anys més tard tornaria a repetir com a càrrec electe. A diferència del mandat de 1999-2003, Policarpo no serà l’única dona regidora al mandat següent (2003-07) gràcies a la presència d’una altra dona, Montserrat Ibáñez Guinovart, també per CiU.

Per veure com ha evolucionat la presència de les dones en el consistori des d’aquells moments, només cal pensar que en el mandat actual (2019-2023) el nombre de regidores és de 5 (Maria Jesús Valldosera Gasull; Judith Fernández Llerena; Mònica Casas Salvadó; Rosa Maria Sánchez Pérez i Teresa Bolaño Guivernau) d’un total d’11 regidors.

Els testimonis documentals, com aquest del qual fem ressò en aquest ‘Document del Mes’, serveixen per mostrar l’evolució de la societat, els canvis de mentalitat respecte a la participació femenina en els afers públics i el progrés que s’esdevé en el si d’ella amb el pas del temps.