• El consistori ha despenjat l’última placa predemocràtica aquest mes de novembre.
  • La moció per a la retirada d’aquests elements es va aprovar per unanimitat en un ple de finals de 2020.

La retirada de la simbologia franquista del nostre municipi ha estat una qüestió rellevant a l’Ajuntament des de fa més de deu anys, i les accions per assolir-ho completament han finalitzat aquest mateix mes de novembre.

La darrera moció sobre aquesta qüestió es va aprovar, amb el vot favorable de tots els grups municipals, en el ple del passat 1 d’octubre de 2020. En aquest text, presentat per la regidora de l’equip de govern Rosa Sánchez, es posa de manifest que ja el 2010 es va fer un inventari dels elements predemocràtics que hi havia al poble i, en el cas dels immobles amb aquesta simbologia, es va notificar els propietaris implicats la proposta de retirar-la sense cap cost per la seva part. Malgrat això, encara van restar diverses plaques en algunes façanes.

​“L’únic que hem fet ara és donar compliment a la moció, que es va aprovar per unanimitat”, exposa Sánchez. En un primer moment es va fer un nou requeriment als propietaris o comunitats, la majoria dels quals van complir, i finalment “el 4 de novembre vam retirar la darrera de les plaques franquistes que quedava al nostre municipi”, detalla la regidora.

Així, i després d’aquesta última actuació, el Morell és un municipi lliure de simbologia franquista. Val a dir que des de l’arribada de la democràcia es van anar fent els passos que han culminat ara, amb la substitució dels noms franquistes dels carrers, el trasllat i modificació del monument erigit pel franquisme que es troba al cementiri, o la revocació de la declaració “d’alcalde honorífic i perpetu” concedida al dictador. Unes accions avançades a la legislació en aquesta matèria, tot mostrant el compromís dels diferents consistoris morellencs en aquest sentit.