• Dos dels centres educatius del nostre municipi s’adhereixen al moviment #movethedate.
  • La iniciativa vol promoure la sostenibilitat i la conscienciació sobre l’esgotament dels recursos naturals.

El dia en què esgotem els recursos que la Terra ens ofereix per a l’any és la data del deute ecològic. Un símil que fa que aquest concepte s’entengui molt bé és imaginar que el nostre salari mensual s’esgotés en quinze dies, i que les dues setmanes restants haguéssim de viure usant els estalvis o endeutant-nos.

En els últims deu anys, la data del deute ecològic ha estat al mes d’agost i hi ha un moviment, el #movethedate, que promou accions per contribuir a moure aquesta data i apropar l’esgotament dels recursos al mes de desembre, que seria la situació de sostenibilitat.

En aquest context i amb el suport de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament, dos dels centres educatius del nostre poble s’han volgut sumar a aquest moviment, i l’INS El Morell i l’escola Ventura Gassol han dut a terme un projecte conjunt que treballa la consciència i les solucions.

L’alumnat de 1r de Batxillerat ha analitzat diverses branques relacionades amb la problemàtica mediambiental: l’aigua, la roba, l’alimentació, el malbaratament alimentari, l’energia, el plàstic i, fins i tot, les joguines, que també tenen el seu paper dins del problema. Han creat avatars parlants que ajuden els infants a entendre cadascun dels problemes i les seves solucions, així com diversos jocs d’ordinador per treballar-los dinàmicament.

A l’escola, l’alumnat de 6è de primària ha visualitzat els avatars i ha jugat als jocs, resolent sopes de lletres, mots encreuats, reptes de relacionar…, tot prenen consciència a la vegada.

Una iniciativa que, tant institut com escola esperen que sigui com una ona expansiva i que la consciència passi d’aquest alumnat a les seves famílies i amistats, fins que englobi el Morell i més enllà, tot plegat amb l’objectiu d’aconseguir moure la data i esdevenir molt més sostenibles.