• La iniciativa està dotada amb 4.000 euros.
  • El projecte el porta a terme el grup de recerca del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox).

L’Ajuntament del nostre municipi ja ha fet públic el projecte guanyador de la II edició de la beca de recerca i investigació Xavi Catà Pros. Es tracta del treball “Impacte del complex petroquímic de Tarragona en l’exposició a metalls i la infertilitat masculina”, del grup de recerca del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox).

L’objectiu d’aquesta recerca, que s’emmarca dins el projecte LED-FERTYL (impulsat per la Unitat de Nutrició de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili), és analitzar el nivell de concentració de metalls pesants a la sang en una mostra de prop de 200 homes que, o bé treballen a una empresa petroquímica de Tarragona, o bé hi viuen a prop, per tal de valorar si l’exposició a l’activitat d’aquest tipus d’indústries influeix en la fertilitat masculina.

Per oficialitzar el lliurament de la beca, aquest dimecres l’alcalde del nostre poble, Eloi Calbet, ha rebut la Dra. Montse Marquès, la investigadora principal de la recerca, i el director de l’IISPV, el Dr. Joan Vendrell. Els han acompanyat la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez, i un membre de la Plataforma Cel Net, Josep Maria Torres.

Tant des del consistori municipal com des de l’entitat morellenca s’aposta per continuar convocant aquesta beca, “per tal de donar suport a la recerca i impulsar els perfils d’investigació al nostre territori”, reivindica l’alcalde, Eloi Calbet.

L’origen de la beca

La beca, nascuda l’any 2015 amb el suport de la Plataforma Cel Net, ret homenatge a Xavi Catà Pros, un activista mediambiental i veí del nostre municipi que estava molt vinculat a aquesta entitat morellenca, a la vegada que era molt actiu en la vida cultural i social del poble. Un ajut que s’atorga al millor projecte d’investigació inèdit en els camps del medi ambient, la salut, la sostenibilitat territorial, la cultura, l’antropologia, la sociologia i la música en l’àmbit de la Vall del Francolí i amb relació amb el municipi del Morell.

La primera edició la va guanyar l’ambientòleg i consultor en dret ambiental Joan Pons, amb el treball “L’impacte dels serveis ambientals dels ecosistemes en el benestar de les persones a la Vall del Francolí”.